Διάλογος συνεργασίας Υπουργείου Περιβάλλοντος και οργανωμένων κυνηγετικών συλλόγων της χώρας

Διάλογος συνεργασίας Υπουργείου Περιβάλλοντος και οργανωμένων κυνηγετικών συλλόγων της χώρας

Αρ. Πρωτ. 4121/12.01.2010

Προς Υπουργό

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκαν μία σειρά από αλλαγές στην σύσταση, ονομασία και αντικείμενο εργασίας αρκετών Υπουργείων. Στα πλαίσια αυτά η Διεύθυνση Θήρας μεταφέρθηκε από τις αρμοδιότητες του πρώην Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις αρμοδιότητες του νεοσύστατου Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Οι αλλαγές αυτές, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην πορεία και εξέλιξη σημαντικών υποθέσεων που αφορούν την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης,

την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, αλλά και τους οργανωμένους κυνηγετικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το κυνήγι είναι θεσμοθετημένο από την Ελληνική Νομοθεσία, που έχει πρόσφατα προσαρμοσθεί προς την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, όπως αυτό έχει αναγνωρισθεί από Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σχετικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  

Όμως, πρόσφατες ενέργειες και αποφάσεις της ηγεσίας του νέου Υπουργείου  και η πολιτική γραμμή που φαίνεται να χαράζει έχουν προκαλέσει την εύλογη ανησυχία των 230.000 Ελλήνων οργανωμένων κυνηγών, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων σε σχετικές με το κυνήγι δραστηριότητες. Παράλληλα φαίνεται να αγνοείται η τριμερής συμφωνία συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ευρωπαϊκών Κυνηγετικών Οργανώσεων και του Bird Life International αναφορικά με την «αειφορική διαχείριση των θηραμάτων πληθυσμών μέσω του κυνηγιού».

Ενδεικτικό της αντικυνηγετικής πολιτικής που χαράζει η νέα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου είναι η αδικαιολόγητη καθυστέρηση να δεχθεί και να συζητήσει τα σχετικά θέματα με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, που εκπροσωπεί τους 230.000 κυνηγούς της χώρας. Αντίθετα, έχει τακτική συνεργασία με αντικυνηγετικές οργανώσεις, οι οποίες προβάλλουν διάφορες αντικυνηγετικές θέσεις επί των οποίων η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος έχει τεκμηριωμένες απαντήσεις, αλλά και αποδείξεις ενός πολύ μεγάλου πραγματικού, κοπιώδους και με υψηλό κόστος για την τσέπη των κυνηγών, έργου προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα παραπάνω ζητήματα προκαλούν ανησυχία στην κυνηγετική κοινότητα για την ομαλή πορεία της κυνηγετικής δραστηριότητας των οργανωμένων κυνηγών στη χώρα μας, που δρουν με σεβασμό στο περιβάλλον, την πανίδα και το οικοσύστημα της χώρας. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Γιατί δεν δέχεται σε συνεργασία με τους εκπροσώπους 230.000 πολιτών που ασκούν νόμιμη δραστηριότητα με εξαιρετικά τονωτικά για την οικονομία αποτελέσματα, κυρίως στην Περιφέρεια;

- Γιατί όπως φαίνεται η τακτική της, ασπάζεται αντικυνηγετικές θέσεις χωρίς διάλογο με τους κύρια ενδιαφερομένους που είναι οι κυνηγοί της χώρας; Έτσι εννοεί η κυρία Υπουργός τη συνεννόηση και διαβούλευση; Με μονομερή διάλογο;

Απάντηση Υπουργείου